Elu mõttest

Ajakiri ÜKS, Kaupo Saue

Iga inimese üks peamisi ülesandeid on leida tähendus ja sügavam mõte oma elule.

Võib isegi öelda, et me oleme loodud oma elu mõtet otsima, ilma selleta me lihtsalt ei saa olla õnnelikud.

Kõigil meil on see mõte olemas, seda on võimalik leida.

Kuid osa inimesi lihtsalt ei viitsi otsida või siis otsivad valest kohast.

Sügavama mõtteta elu on tühi, valmistab kannatusi ja hingevalu. Isegi kui õnnestub leida ajutist pelgupaika tühjuse eest, ei kesta see leevendus kaua. Valuvaigisti mõju läheb üle.

Arutu ostlemine ja meelelahutamine on ühed levinumad valuvaigistid heaoluühiskondades.

Uut asja omandades tekib lühiajaline positiivne emotsioon. Heaoluühiskondades pole harvad juhtumid, kus kodud saavad asju nii täis, et inimestel pole enam ruumi elada.

Meelelahutamine toob endaga kaasa sõna otsese mõttes „lahutatud meele“, midagi on sealt ära või mahaarvatud. Äkki midagi hinnalist? Äkki on see mõttetult kulutatud aeg?

Nii „shopahoolikud“ kui ka meelelahutussõltlased keerlevad eneserahuldamise ringis, nad on egoistid, kes püüdlevad enesekeskseid naudinguid.

Uuringud on näidanud, et mida egoistlikum on inimene, seda õnnetum ta on. Seega- egoistlikke vajaduste rahuldamine ei saa olla elu mõte. Elu mõtte leidmine ja selle alusel tegutsemine peaks ju meid tegema õnnelikuks.

Uuringud näitavad olulist seost kaasinimeste aitamise ja õnnetunde vahel. Teistele hea olemine, nende aitamine „nõu ja jõuga“ annabki meile olulise elu mõtte.

Elades inimeste keskel, on need võimalused ju igas hetkes.

Meil on kogu aeg võimalusi olla sõbralik, soe, lahke, osavõtlik, hell, mõistev, abistav, andestav- ühesõnaga väljendada tegudes Armastust. Isegi siis, kui meid miski pahandab või ärritab. Eriti just siis tasub olla tähelepanelik ja kasutada võimalust kasvada ja olla enesest suuremad, tõusta kõrgemale oma isiklikust Egost. Nii käitub küps ja terve inimene.

Eelmises mõtiskluses käsitlesime endale positiivse meeleolu loomist. Positiivses meeleolus inimesed mõistavad ja aitavad teisi märgatavalt meelsamini kui pahas tujus inimesed.

Positiivsed emotsioonid aitavad meil tunnetada seoseid ja ühendatust teiste inimestega ja kogu elavaga: „Olen inimene kes tahab olla õnnelik keset inimesi, kes tahavad olla õnnelikud.“ Negatiivsed emotsioonid eraldavad meid teistest, lõikavad seosed läbi ja loovad seega üksildust.

Soov teenida ja aidata teisi inimesi on ka minu liikumapanevaks motiiviks. Olen sõnastanud oma elu mõtte selliselt: „Minu missiooniks on avaldada inimestele ja organisatsioonidele

positiivset mõju. Aidata inimestel armastada ennast ja teisi, et üheskoos teostada oma julged unistused.“

Ja tõesti, kui ma tegutsen missioonile vastavalt, siis tunnen õhtul, et see päev on hästi korda läinud, olen rahul ja õnnelik. Mõte, et tegin head, vähendab ärevust ja loob sügava meelerahu.

See pole aga alati nii olnud.

Mu esimene haridus ja töökohad olid elektroonika valdkonnast. Ma ei suutnud kuidagi leida mõtet tehnika parandamisest ja arendamisest. Elu oli täielik kannatus. Kuid minus pesitses lootusesäde, usk, et kuskil on ka minu jaoks mõttekas tegevus olemas. Peab vaid julgelt otsima, muutustele valla olema ja arenema. Asusin psühholoogiat õppima, et endast paremini aru saada. Üllatusin rõõmsalt, et „viied“ tulid kergelt ja Tartu Ülikooli psühholoogia osakonna õppejõududega oli lihtne ja huvitav vestelda. Kiitusega diplom andis eneseusku veelgi juurde.

Enese tundma õppimine oli mulle nii kasulik ja positiivne, et otsustasin teha teistele seda mida mulle on tehtud. Kui see mind nii palju aitas, siis peaks see ka teisi aitama. Hakkasin tööle psühholoog- kutsenõustajana. Olin siis 30-ne, mitmed mu kolleegid olid nooremad ja minust kogenumad. Tahtsin saada sama heaks nõustajaks kui nemad, selleks kasutasin kõiki võimalusi enesetäiendamiseks ja nö. viskasin end vette tundmatutes kohtades. Nautisin professionaalsete abistamisoskuste ja – võimete kasvu. Nägin, et kui saan paremaks ja positiivsemaks, siis suudan teistele inimestele paremat ja positiivsemat mõju avaldada.

See kestab siiamaani ja aitab olla avatud uutele arenguvõimalustele.

Soovin sulle hea lugeja, et elaksid oma elu mõttega harmoonias ja tunneksid sellest õnne.


bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark
tabs-top


Leave a Reply

email (ei avaldata)