Julge unistada

Ajakiri ÜKS, Kaupo Saue

Aastavahetus läheneb.

Uue aasta eel mõeldakse tulevast ikka kui paremast ja soovitakse üksteisele head uut aastat. Siis kiputakse rohkem ka unistama ja antakse endale tõotusi, mida sageli ei õnnestu pidada. Siiski oleks meie elus palju enam vabadust, armastust ja õnne, kui… usuksime, et kõik see on võimalik!

Uuel aastal antakse endale ikka tõotusi, kuigi kui midagi otsustame, aga sellest kinni ei pea, võivad eneseaustus ja -usk tõsiselt kannatada saada. Seda korrates kujuneb välja halb harjumus ja sealt edasi õpitud abituse sündroom. Mida see endast kujutab, selgitab lugu elevandipoisist, keda treeniti kuulekaks. Tal oli köis ümber kaela ja sellega ühendatud raudtikk maasse rammitud. Väike elevant õppis ära, et välja ta seda ei tõmba. Ta kasvas suureks ja oli ikka sama köiega piiratud, ka tikk maas oli sama. Selle maast väljatõmbamine ja vabadusse pääsemine oleks olnud talle naljategu, aga ta ei teinud seda kunagi. Miks? Kui köis hakkab pingule tõmbuma, astub ta tagasi, sest on õppinud, et ei jõua tikku välja tõmmata, ja jääb kuulekalt köie otsa. Dzungel oma häältega kunagi kutsus ja vabadus oli geenides, aga see oli ammu. Nüüd on ta loobunud üritamast, sest kogemuste põhjal teab ta, et see on võimatu – ta annab alla ja kaotab eneseusu. Seda seisundit nimetataksegi õpitud abituseks. Inimesed, kes loobuvad unistamast ja annavad alla, käituvad samamoodi. Loobumise tulemus on tihti vaikne meeleheide ja depressioon.

Mida siis teha, et õnnestuks tõotusi pidada ja unistusi saavutada? Esmalt pane kirja kõik oma suured unistused. Just unistuste kirjapanek käivitab nende saavutamise protsessi. Unistused peavad olema tõesti suured – sellised, mis „tõstavad” sind hommikul voodist välja ilma sinupoolse pingutuseta ja mille suunas tegutsema hakates ütled endale: „Lähen jälle missioonile”. Unistused süütavad kire ja kirg süütab energia, mis kannab sind edasi.

Nüüd lase oma käel spontaanselt kirjutada vastuseid järgmistele lausetele. Kui kõik oleks võimalik, siis ma… Kui läbikukkumist ei eksisteeriks, siis ma… Oleksin õnnelik, kui 5 aasta pärast ma… Pane kirja, milline inimene tahad olla, mida tahad elus teha? Kuidas tahad oma unikaalseid andeid inimeste heaks kasutada? Mõtle erinevatele eluvaldkondadele (füüsiline sfäär: tervis, vaimne sfäär: haridus, emotsionaalne sfäär: armastus ja suhted, spirituaalne sfäär: missioon maa peal ja elu mõte, inimeste ja kõrgemate vaimsete väärtuste teenimine) ja sellele, mida tahad neis saavutada. Ainult mõttekad motiivid panevad meid liikuma! Mõttekad on unistused, mis lisaks sinule aitavad ka teisi inimesi, avaldavad neile head mõju, teevad nende elu paremaks. Meie alateadvus töötab nii, et pelgalt egoistlikud eesmärgid ei tundu piisavalt mõttekatena ja nende saavutamine ei käivitu. Seepärast keskendu vaid positiivsele, sellele mida tahad. Kui tabad end mõtlemast millelegi, mida sa ei taha, heida see kui mürgine ja jõuetuks tegev harjumus kõrvale.

Määratle ka oma välised ja sisemised unistuste varastajad ja hävitajad. Viimased on su piiravad mõtted: see pole võimalik; ma ei usu, et mina…; ma ei vääri; pole veel valmis; ma kardan… Ole tähelepanelik oma õpitud abituse ilmingute suhtes – märka, kui mõtled, et pole piisavalt tugev, tark või andekas. Ütle neile mõtetele stopp, sest need on lisaks õpitud abitusele ka depressiooni allikaks. Välised unistuste varastajad ja hävitajad on inimesed, kes meid oma negatiivsusega tagasi hoiavad, nagu köis elevanti. Kes kahtlevad, hoiatavad ja kahandavad su eneseusku. Tõelised sõbrad julgustavad ja toetavad üksteist igal viisil. Ümbritse end inimestega, kes saavutavad oma unistusi – nendega koos olles kandub sulle üle usk, et kõik on võimalik. Need on tavalised inimesed, kes on võitnud oma abituse ja hirmud – nad on end köidikust lahti tõmmanud või teevad seda jätkuvalt.

Suur unistus tasub jagada väiksemateks, et saaksid juba lähema ööpäeva jooksul tegutseda peamise suunas neist. Formuleeri igast unistusest eesmärk, millel on tähtaeg, ja tee ajurünnakuna massiivne tegevuskava eesmärgi saavutamiseks. Hakka kohe tegutsema, liikuma lähema sihi suunas, mitte ära oota, kuni oled enesekindel ja valmis – seda päeva ei tule. Kui lood harjumuse teha iga päev midagi, mis viib sind eesmärgile lähemale, saad tunda positiivse harjumuse tohutut jõudu.

Kui sul on unistused, aga valid mugava mittetegutsemise, siis selle hind on elamata elu. Sa maksad pideva energiat sööva ärevusega, sisemise võitlusega – peaks, aga ei tee.

Kui elada, siis elusalt, kirega. Kui sa ka kõike ei saavuta, millest unistasid, siis 80% kindlasti ja ülejäänut sa vähemalt üritasid. Nii jätad oma lastele eeskuju isast või emast, kes ei andnud alla juba enne lahingut. Kõige tähtsamad lahingud on oma sisemise abitusega. Eriti võimas on järgmine harjutus:

Pane kirja järgmise aasta 10 eesmärki. Vali neist prioriteetne – selline, mille saavutamine on sulle kõige tähtsam – ja kirjuta see eraldi välja. Leia selle kohta pilte, lõika neid välja ajakirjadest ja kleebi eesmärgi sõnastusega samale lehele. Võid neid pilte ka ise joonistada. Jaga oma unistusi teistega, leiad toetajaid ja saad juurde ideid eesmärgi saavutamiseks.

Kõige olulisem on see, mis juhtub sinu endaga unistuste saavutamise teekonnal. Sa muutud paremaks inimeseks, kellest on kõigil rohkem rõõmu ja kasu. Kaasaarvatud sina ise.


bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark
tabs-top


Leave a Reply

email (ei avaldata)